KIBRIS
- Simge
- 2 gün önce
- 5 dakikada okunur
Uzun zamandır listemde olan Kıbrıs’a, arkadaşımın vize randevusu bulamamasıyla gitmek kısmet oldu. Biraz son dakikaya kaldığı için biletleri biraz pahalı aldık, ama genel olarak Avrupa’ya göre daha uygun fiyatlı bir rota. Kıbrıs’a uçuşlar Lefkoşa’daki Ercan Havalimanı’na yapılıyor. Ben gidiş biletimi Pegasus’tan aldım, çünkü daha uygun fiyatlıydı. Ancak dönüşte geç saatte geldiğim için ulaşım sorunu olmaması adına dönüş biletimi THY ile İstanbul Havalimanı’na aldım.
Önemli Not: Kıbrıs’a giderken kimlikle giriş yaparsanız yurt dışı çıkış harcı ödemeniz gerekmiyor. Kimlikle giriş yapmanızı tavsiye ederim; çünkü pasaportunuzda Kıbrıs damgası olursa Yunanistan’a giriş yapamazsınız ve Schengen vizesi almanız zorlaşabilir.
Kıbrıs Para Birimi
Kıbrıs'ta para birimi olarak Türk Lirası kullanılıyor. Genel olarak fiyatlar Türkiye ile benzer. Alkol çok daha ucuz.
Kıbrıs’a Kaç Gün Ayırmalıyım?
Ben Eylül ayında gittim. Hem denizde dinlenmek hem de bol bol gezmek istediğim için 5 gece bana yeterli oldu. Hatta gezemediğimiz yerler bile kaldı. Eğer denize girme planınız yoksa 3 gün yeterli olacaktır.
Kıbrıs’ta Ulaşım
Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor ve araçların direksiyonu sağ tarafta. Araçsız ulaşım oldukça zor. Kibhas otobüsleriyle bazı yerlere ulaşım sağlanabiliyor ama saatleri çok sınırlı. Taksi de mümkün, fakat çok pahalı. Eğer sadece otel tatili düşünüyorsanız, otellerin transfer hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Ancak ben tarihi yerleri de gezmek istediğim için araç kiralamayı tercih ettim. Gezilecek yerler fazla ve birbirlerine uzaklar. Eğer ben araç kullanmak istemiyorum diyorsanız bazı firmaların günlük tur hizmetleri de var.
Trafik biraz yoğun fakat kiralık araçların neredeyse hepsi otomatik vites. Kiralık araçların plakaları yerel araçlardan farklı olarak kırmızı. Yani trafiktekiler sizin turist olduğunuzu hemen fark ediyor ve daha hoşgörülü davranıyor. Trafik ışığı pek fazla yok, nedeni zaman zaman yaşanan elektrik kesintileriymiş. Genelde bizim döner kavşak dediğimiz onların çember olarak adlandırdığı adalar var. Trafik bize göre tersten aktığı için ilk başta çemberde bir kafa karışıklığı oldu ama sonra alıştım. En zor kısmı navigasyonun düzgün çalışmaması. Orada çalışanlardan öğrendiğim bilgiye göre Kıbrıs halen işgal altında göründüğü için ve bazı ülkeler kuzey Kıbrıs’ı tanımadığı için haritalar düzgün çalışmıyor. Navigasyon sağa dön diyor ama sağda yol yok, ya da trafiğe kapalı.
Aracı aldığım ilk gece otel ile havalimanı arası 15 km gösteriyordu fakat navigasyon bir tarlanın içinden beni götürdü. Yarım saat kadar aynı yerde dolandıktan sonra bir market bulup yol sordum. Çalışanlar bana dediler ki sen navigasyonla hiçbir yeri bulamazsın sürekli insanlara sorman gerekir, burada haritalarla bir yere ulaşamazsın. Navigasyonda çıkan yol sevgi caddesi. Yerel halkın dediğine göre orası bir dağ yolu ve ışıklandırması pek yok, genelde artık sadece kamyonlar kullanıyor, bir tarafı uçurum olduğu için biraz tehlikeli. Mümkünse o yolu kullanmayın. Uygulama olarak Maps me, Apple haritalar ve Google haritalar kullandım, en iyi gösteren Google haritalar oldu.
Kıbrıs’ta Araç Kiralama
Araç kiralama için birçok firma bulunuyor. Ben gitmeden önce birkaç firma ile görüşüp fiyat aldım. Genel olarak benzer fiyatlar veriyorlar. Genelde gitmeden 3 gün önce haber verip rezervasyon yaptırmanızı istiyorlar. Ben 5 gece için araç kiraladım, depozito talep edilmedi. Benim uçağım geceydi. Kıbrıs’ta saat 23.00 ten sonra benzinlikler kapalı olduğu için ek ücretle ek benzin talep ettim, fazla benzinle alıp az benzinle iade ettim. Türkiye’de kullandığımız ehliyeler geçerli. Aracı Ercan hava limanından kiraladım ve orada iade ettim. Görevlinin söylediğine göre alkollü araç kullanmak yasak. Ülkemizdeki gibi belli bir promil sınırı yok. Radarlara ve hız sınırlarına dikkat etmemiz söylendi. Yollar genelde tek şerit bir gidiş bir geliş şeklinde. Aracı teslim alırken firma da ben de aracın videosunu çektik ve iade ederken karşılaştırma yaptık.
Kıbrıs’ta telefon hattı
Türkiye’deki telefon hatları Kıbrıs’ta geçerli geçerli değil. Ya operatörünüzden yurt dışı paketi almanız gerekiyor ya da oradan hat satın almalısınız. Benim Operatörümden hattımı yurt dışına açtırmak daha maliyetli olduğu için ben havalimanında bulunan Türkcell bayinden Kıbrıs hattı aldım. Zaten turist tarifesi var, ben bir haftalık geçerli olanı aldım. Telefonum e-sim desteklediği için herhangi bir fiziksel işlem yapmadan beş dakika içinde hattım kuruldu ve kullanmaya başladım. Havalimanında almak istemezseniz şehir içinde de birçok bayi var.
Kıbrıs’ta Priz Tipi
Kıbrıs’ta İngiliz tipi güvenli prizler kullanılıyor. Bunlar ülkemizdeki gibi 2 delikli priz değil de 3 delikli prizler. Ben giderken 2 adet priz dönüştürücü ve 1 adet 3 lü priz götürdüm, yeterli oldu. Eğer dönüştürücünüz yoksa prizin üst deliğine tahta bir kalemi sokarak alt kapakları açıp prizi kullanabilirsiniz.
Kıbrıs’ta Kalınacak yerler
Bu biraz tatilinizin ne üzerine olduğuna bağlı. Deniz tatili düşünüyorsanız ilk tercihiniz Girne olmalı. Çünkü otel imkanları Girne’de çok gelişmiş. Buradaki oteller çok daha lüks ve daha konforlu. Lefkoşa’da deniz yok. Ben hem deniz-havuz hem de gezi düşündüğüm için Girne’de konakladım.
Kıbrıs’ın Meşhur Yiyecek ve İçecekleri
1. Şeftali Kebabı
2. Hellim Peyniri
3. Kleftiko
4. Molehiya
5. Kolakas
6. Pirohu
7. Pilavuna
8. Lalangı
9. Magarina Bulli
10. Zivaniya
Benim bunların içinde deneyimlediklerim şunlar: Kıbrıs’a özgü bir içki olan zivaniya, rakıya benziyor. Yüksek oranda alkol içeriyor, mayalanmış üzüm posasının damıtılmasıyla elde ediliyor. Şeffaf bir görünümü var. Aldığımız yerde buzlukta soğutmamızı ve sonra tek seferde içmemiz önerildi. Restoranda da buz kovası içinde servis edildi.
Şeftali Kebabı: En meşhur yemeği diyebiliriz. Kuzu gömleğinin içine sarılmış köfte olarak tarif edebilirim. Bir rivayete göre Şef Ali isimli biri tarafından bulunmuş ve zaman içinde Şeftali kebabı olarak anılmaya başlanmış.
Hellim peyniri. Kıbrıslılar buna hellim peyniri değil, sadece hellim diyor. Genelde kızartarak tüketiliyor, biraz tuzlu ve hemen erimeyen bir peynir.

Gazimağusa Gezilecek Yerler
1. Lala Mustafa Paşa Camii
2. Cümbez Ağacı 1299
3. Namık Kemal Meydanı ve Zindanı
4. St. Peter ve St. Paul Kiliseleri
5. Venedik Sarayı Kalıntıları
6. St. Fransis Kilisesi
7. Şömineli Ev
8. İkiz Kiliseler
9. Othello Kalesi
10. Kapalı Maraş
11. Palm Plajı
Gazimağusada gezilecek yerler genelde birbirine yakın ve yürüme mesafesinde. Biz aracımızı Lala Mustafa Paşa Caminin arka tarafına park ettik ve yürüyerek gezdik. Lala Mustafa Paşa Camii ve Cümbez ağacı aynı bahçede. Kapalı Maraş biraz uzak oraya araç ile gitmeniz gerekiyor. Kapalı Maraş yeni yeni ziyarete açılan bir hayalet şehir. Araç ile giriş yasak. Yürüyerek veya orada bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz. Saat 17.00 ye kadar açık. Hatta plajı da 17.00 de kapanıyor.




Girne Gezilecek Yerler
Merkezde Gezilecek Yerler
1. Girne Kalesi
2. Gemi Enkazı Müzesi
3. Girne Yat Limanı
4. Arhangelos Michail İkon Müzesi
Girne Çevresinde Gezilecek Yerler
1. St. Hilarion Kalesi
2. Karaman Köyü (Karmi)
3. Bellapais Manastırı
4. Hazreti Ömer Türbesi
5. Karaoğlanoğlu Şehitliği
6. Ç1974 Gemi Müzesi
7. Çıkartma (Escape) Plajı
8. Türk Tankı
9. Mavi Köşk
10. Bufavento Kalesi
Girne’de gezilecek yerler Gazimağusadaki gibi birbirine çok yakın değil. Bu bölgede daha çok 5 yıldızlı oteller ve restoranlar bulunuyor. Biz aracımızı Girne kalesinin arka tarafında bulunan otoparka bırakıp gezdik. Karaman köyü ve Bellapais manastırını ayrı bir gün gezdik. Bellapais manastırının yolları biraz sıkıntılı. Genelde tek araba geçebilecek yollar ama tek şerit değil. İki araba karşılaşınca birinin geri geri gidip ona yol vermesi gerekiyor. Karaman köyünde bulunan restoranlar genelde saat 17.00 de açılıyor. Ama oturup soluklanacak güzel kafesi var.



Lefkoşa Gezilecek Yerler
1. Barbarlık Müzesi
2. Girne Kapısı
3. Mevlevi Tekke Müzesi
4. Venedik Sütunu
5. Kumarcılar Hanı
6. Büyük Han
7. Bedesten (St. Nicholas Kilisesi)
8. Belediye Pazarı (Bandabulya)
9. Selimiye Camii
10. Haydarpaşa Camii
11. Lüzinyan Evi
12. Derviş Paşa Etnoğrafya Müzesi
13. Yiğitler Burcu Sınır Hattı
14. Kıbrıs Araba Müzesi
Lefkoşa’da gezilecek yerler Barbarlık Müzesi ve Kıbrıs Araba Müzesi hariç birbirine oldukça yakın. Diğer yerlerin neredeyse hepsi Sur İçi bölgesinde bulunuyor ve ulaşımı rahat.
Barbarlık müzesi mutlaka görülmesi gereken bir yer. Çok etkileyici ve bilgilendirici bir müze. Girne Kapısı ve Venedik Sütunu beni biraz hayal kırıklığına uğrattı daha heybetli yapılar bekliyordum. Mevlevi Tekkesi tadilattaydı göremedim. Denk gelirseniz gezi treni ile şehir turu atın ücretsiz ve keyifli. Bu yerlerin çoğu tarihi yerler. Biz Büyük Han’da mola verip kahvemizi içtik. Arada sınır görünüyor, yüksek tel örgülerden bakıp Güney Kıbrıs tarafını görebilirsiniz.



Plajlar
Ben otelin servisi ile Girne’de plaja gittim fakat pek beğenmedim plajını. Kapalı Maraş plajı ve Karpaz plajı en güzel plajları bence.
Comments